همزمان با افزایش نگرانیها درباره سرنوشت نیروهای کُرد مستقر در شمال شرقی سوریه، هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه، احتمال نقشآفرینی فرانسه در این منطقه را رد کرد و گفت آنکارا در رابطه با وضعیت گروههای مسلح کُرد، تنها با آمریکا مذاکره میکند.
فیدان جمعه، ۲۱ دی، پاریس را به نادیده گرفتن نگرانیهای امنیتی آنکارا متهم کرد و به طعنه از فرانسه خواست آن دسته از شهروندان خود را که بهدلیل عضویت در گروههای افراطگرا در سوریه زندانی هستند، به کشورشان بازگرداند.
او در پاسخ به پرسشی درباره احتمال استقرار نیروهای فرانسوی و آمریکایی در شمال سوریه با هدف کاهش تنشها با گروههای مسلح کُرد، تاکید کرد آنکارا نقشی برای پاریس در این زمینه قائل نیست.
فیدان افزود: «ایالات متحده تنها طرف مذاکره ماست. بهطور صریح بگویم، ما به کشورهایی که تلاش میکنند با پنهان شدن پشت آمریکا منافع خود را در سوریه پیش ببرند، توجهی نمیکنیم.»
مخالفان مسلح در یک عملیات غافلگیرکننده ۱۱ روزه که از ادلب و حلب آغاز شد، توانستند ۱۸ آذر به دمشق برسند و به بیش از پنج دهه حکومت خاندان اسد بر سوریه پایان دهند.
از آن زمان تاکنون، درگیریها میان گروههای مسلح طرفدار ترکیه و نیروهای دموکراتیک سوریه مستقر در شمال شرقی این کشور شدت گرفته است.
تنها در ۲۰ دی، ۳۷ نفر در جریان درگیریها در منطقه منبج سوریه جان خود را از دست دادند.
نیروهای دموکراتیک سوریه که با نام اختصاری «قسد» نیز شناخته میشود، از قومیتهای مختلف از جمله کُردها، عربها، آشوریها و ترکمنها تشکیل شده است اما رهبری نظامی آن را گروه کُردی یگانهای مدافع خلق (یپگ) بر عهده دارد.
ترکیه اعضای کُرد نیروهای دموکراتیک سوریه را وابسته به حزب کارگران کردستان (پکک) میداند و بر عقبنشینی آنها از سوریه تاکید دارد.
الهام احمد، رییس روابط خارجی نیروهای دموکراتیک سوریه، ۲۰ دی اعلام کرد آمریکا و فرانسه در حال بررسی ایجاد یک منطقه امن در شمال سوریه هستند.
او از فرانسه خواست «برای تامین امنیت مرزی و ایجاد روابط خوب با ترکیه»، نیروهای خود را به این منطقه اعزام کند.
وزیر امور خارجه ترکیه در ادامه اظهارات خود، حضور نیروهای کُرد در شمال سوریه را تهدیدی علیه آنکارا توصیف کرد و گفت: «ما بارها اعلام کردهایم که بههیچ وجه نمیتوانیم وجود چنین تهدیدی را تحمل کنیم؛ یا دیگران برای رفع آن اقدام میکنند، یا خودمان دست به کار خواهیم شد.»
فیدان اضافه کرد ترکیه «از توانایی، ظرفیت و مهمتر از همه، عزم راسخ برای ریشهکن کردن تمامی تهدیدات علیه بقای خود برخوردار است».
پیشتر در ۱۷ دی، رجب طیب اردوغان، رییسجمهوری ترکیه، هشدار داد نیروهای کرد مستقر در شمال سوریه «به پایان خود نزدیک میشوند».
اردوغان تاکید کرد در آینده سوریه جایی برای «تروریسم» وجود نخواهد داشت.
بسیاری از کشورهای غربی بر این باورند که نیروهای مسلح کُرد سوریه نقشی حیاتی در مقابله با تهدیدات گروههای اسلامگرای افراطی، از جمله داعش، در این کشور ایفا میکنند.