روزنامه اسرائیل هیوم گزارش داد مقامهای ارشد دولتی و امنیتی اسرائیل از زمان سقوط دولت بشار اسد، مذاکراتی پنهانی درباره آینده سوریه داشتهاند که در آن «بررسی پیشنهاد تقسیم این کشور به بخشهای مجزای اداری در یک نشست بینالمللی» مطرح شده است. این ساختار، به فدرالیسم شباهت دارد.
اسرائیل هیوم پنجشنبه ۲۰ دی نوشت که اخیرا یسرائیل کاتس، وزیر دفاع اسرائیل، جلسهای محدود با تعدادی از وزرای دولت این کشور با محوریت نقش ترکیه در سوریه برگزار کرد که مقدمهای بر جلسهای به ریاست بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر، در آینده نزدیک بوده است.
در این جلسه، تحولات سوریه و بهویژه نگرانیها درباره احمد الشرع (محمد الجولانی)، رهبر گروههای جهادی سوریه و امنیت اقلیتهای دروزی و کُرد در منطقه مورد توجه قرار گرفت.
الی کوهن، وزیر انرژی و زیرساخت اسرائیل، گفت امنیت مرز این کشور با سوریه طوری تامین شود که امکان «دفاع پویا در برابر تهدیدات گروههای شورشی که خارج از چارچوب توافقهای فعلی جداسازی نیروها فعال هستند»، فراهم شود.
اسرائیل هیوم نوشت در ارتباط با این بحثها، موضوع پیشنهاد تقسیم سوریه به مناطق استانی (کانتونها) برای «تضمین امنیت و حقوق تمامی گروههای قومی سوری» ارائه شد که پیشتر هم مورد بررسی قرار گرفته بود.
کانتون نوعی تقسیمات کشوری است که در آن مناطق خودمختار کوچک یا استانهایی با اختیارات محلی گسترده تشکیل میشوند. این کانتونها بهطور مستقل اداره میشوند و اجزای تشکیلدهنده یک حکومت مرکزی هستند.
کانتون ساختاری مشابه فدرالیسم دارد اما ممکن است تفاوتهایی در میزان خودمختاری هر منطقه وجود داشته باشد.
کوهن پیشنهاد داد که این طرح در قالب یک کنفرانس بینالمللی بررسی شود.
اسرائیل هیوم یادآوری کرد هر پیشنهادی از سوی اسرائیل، احتمالا با مقاومت شدید در داخل سوریه روبهرو خواهد شد، بنابراین «لازم است که این مذاکرات محرمانه باقی بمانند».
هجدهم آذر و ۱۱ روز پس از آغاز حملات هماهنگ گروههای مسلح مخالف در سوریه، دولت بشار اسد سقوط کرد.
از آن زمان تاکنون و طی یک ماه گذشته، کشورهای مختلف بر حفظ تمامیت ارضی و یکپارچگی سوریه تاکید کردهاند.
در همین راستا، کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا قرار است امروز (۲۰ دی) به رم سفر و در نشست پنججانبه سوریه به میزبانی وزیر خارجه ایتالیا و با حضور نمایندگانی از فرانسه، بریتانیا، آلمان و آمریکا شرکت کند.
هدف از این نشست، هماهنگی تلاشها برای کمک به سوریه در دوران پس از اسد و تاکید بر «شمولیت، عدالت، حاکمیت قانون و تمامیت ارضی سوریه» به عنوان پیششرطهای صلح پایدار و آشتی در این کشور است.
بلافاصله پس از سقوط اسد، نیروهای زمینی اسرائیل برای نخستین بار طی ۵۰ سال اخیر، با عبور از منطقه غیرنظامی در مرز، وارد خاک سوریه شدند و مواضع تخلیه شده ارتش اسد را تصرف کردند.
ارتش اسرائیل همچنین ۴۰۰ کیلومتر مربع از منطقه حائل در بلندیهای جولان را به کنترل خود درآورده است.
این کشور در جنگ سال ۱۹۶۷ خاورمیانه، بلندیهای جولان را اشغال و بخش عمدهای از آن را ضمیمه اسرائیل کرد. با این حال، اکثریت جامعه بینالملل این مناطق را سرزمینهای سوریهای تحت اشغال اسرائیل میدانند.
مقامات اسرائیلی تاکید کردهاند این کشور هیچ برنامهای برای حضور دائمی در سوریه ندارد اما مواضع خود را در مناطق تصرفشده، تا زمان رسیدن به ثبات، حفظ خواهد کرد.
به گزارش رسانههای اسرائیلی، این ثبات ممکن است از طریق کنفرانسی حاصل شود که به بازتعریف مرزها و ساختار سوریه کمک کند و امکان خروج نیروهای اسرائیلی را بدون به خطر انداختن منافع امنیتی این کشور، فراهم سازد.