تظاهرات حوثی‌های یمن در دهمین سالگرد تصرف صنعا به دست این گروه، ۳۱ شهریور

سازمان ملل از نقش برجسته جمهوری اسلامی در تامین تسلیحاتی حوثی‌ها خبر داد

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۷/۰۵

خبرگزاری رویترز پنج‌شنبه پنجم مهر با استناد به گزارش محرمانه ناظران تحریم‌های سازمان ملل متحد نوشت حوثی‌های یمن با پشتیبانی نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، حزب‌الله لبنان و متخصصان عراقی به «یک سازمان نظامی قدرتمند» تبدیل شده‌اند.

بر اساس این گزارش، حمایت‌های مختلف «منابع خارجی» از حوثی‌ها، از جمله ارسال تجهیزات و فن‌آوری‌ نظامی، حمایت مالی و آموزش اعضای این گروه، «بی‌سابقه» بوده است.

ناظران تحریم‌های سازمان ملل اعلام کردند بر پایه شهادت کارشناسان نظامی، مقام‌های یمنی و افراد نزدیک به حوثی‌های یمن، این گروه «بدون حمایت خارجی، قادر به توسعه و تولید سیستم‌های تسلیحاتی پیچیده نیست».

رویترز افزود حوثی‌ها در کنار حماس، حزب‌الله و تعدادی دیگر از گروه‌های مسلح در عراق و سوریه، از اعضای «محور مقاومت» هستند که در طول چند دهه‌ گذشته، با پشتیبانی حکومت ایران ایجاد شده و به فعالیت خود ادامه داده‌اند.

اعضای حماس ۱۵ مهر سال گذشته (هفتم اکتبر) با حمله به جنوب اسرائیل حدود هزار و ۲۰۰ نفر را کُشتند و بیش از ۲۵۰ تن را به گروگان گرفتند.

اسرائیل در واکنش به این تهاجم، عملیات نظامی گسترده‌ای را در نوار غزه آغاز کرد. در سوی دیگر، گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی، از جمله حزب‌الله و حوثی‌ها، در حمایت از حماس وارد این مناقشه شدند و درگیری‌های شدید و مرگبار در ۱۱ ماه گذشته، منطقه را به بی‌ثباتی کشانده است.

تظاهرات حوثی‌های یمن در حمایت از فلسطین، ۲۵ شهریور

ناظران تحریم‌های سازمان ملل در ادامه گزارش خود نوشته‌اند حوثی‌های یمن با استفاده از گذرنامه‌های جعلی به ایران، لبنان و عراق سفر کرده و در این کشورها «آموزش‌‌های تاکتیکی و فنی» دیده‌اند.

بر اساس این گزارش، حوثی‌ها که از سال ۲۰۱۵ تحت تحریم تسلیحاتی سازمان ملل قرار دارند، از «سیستم‌های تسلیحاتی» مشابه جمهوری اسلامی و گروه‌های مورد حمایت آن استفاده می‌کنند.

روزنامه وال‌ استریت ژورنال ۲۷ خرداد گزارش داد این گروه به جای واردات مستقیم تسلیحات و تجهیزات مورد نیاز خود از ایران، از مسیرهای جدیدی مانند جیبوتی بهره می‌برد.

بر اساس این گزارش، سلاح‌ها از بنادر ایران به کشور جیبوتی در شرق آفریقا می‌روند و سپس از طریق کشتی‌های غیرنظامی، در اختیار حوثی‌های مورد حمایت جمهوری اسلامی قرار می‌گیرند.

مسعود پزشکیان ۲۶ شهریور در نخستین نشست خبری خود به‌عنوان رییس‌ جدید دولت در جمهوری اسلامی، حمایت تسلیحاتی تهران از حوثی‌ها را انکار کرد.

ناظران تحریم‌های سازمان ملل در گزارش محرمانه خود همچنین به موضوع استفاده از گذرنامه‌های جعلی در یمن پرداختند و گفتند حوثی‌ها این مدارک را در اختیار حامیان و نمایندگان خود قرار می‌دهند.

بر پایه گزارش سازمان ملل، این افراد «وظیفه تهیه یا انتقال کالاها یا سلاح‌های غیرقانونی را بر عهده دارند یا برای شرکت در آموزش نظامی به خارج از کشور سفر می‌کنند».

ناظران سازمان ملل همچنین نسبت به همکاری فزاینده حوثی‌ها و القاعده در شبه‌جزیره عربستان هشدار دادند.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، ۱۰ آبان ۱۴۰۲ بر ضرورت توقف صدور نفت و ارزاق به اسرائیل تاکید کرد و از دولت‌های اسلامی خواست با اسرائیل همکاری اقتصادی نکنند.

در پی اظهارات خامنه‌ای و شدت گرفتن مناقشه حماس و اسرائیل، حوثی‌ها حملات خود را به کشتی‌های بین‌المللی در دریای سرخ، تنگه باب‌المندب و خلیج عدن آغاز کردند و امنیت دریانوردی را در منطقه در ماه‎‌های گذشته به خطر انداختند. دامنه این حملات در مواردی حتی به اقیانوس هند نیز کشیده شده است.

تام شارپ، یکی از فرماندهان سابق نیروی دریایی بریتانیا، ۲۴ شهریور در مصاحبه با ایران‌اینترنشنال هشدار داد حوثی‌ها در حال غلبه بر آمریکا در دریای سرخ هستند.

روزنامه گاردین ۲۵ شهریور گزارش داد عربستان سعودی ضمن ابراز نگرانی از تهدیدات فزاینده حوثی‌های یمن در منطقه، خواستار تشدید فشارهای بین‌المللی بر جمهوری اسلامی با هدف جلوگیری از تامین تسلیحاتی حوثی‌ها شده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
چند چند
جهان‌نما
۲۴ با فرداد فرحزاد

شنیداری

پادکست‌ها