بر اساس اطلاعاتی که به دست ایران‌اینترنشنال رسیده، محمدرضا نوری، یک عضو نیروی قدس سپاه پاسداران که به اتهام قتل یک آمریکایی در عراق به حبس ابد محکوم شده است، پیش‌تر به اتهام جاسوسی در ایران بازداشت شده بود.

کاظم غریب‌آبادی، معاون امور بین‌الملل قوه قضاییه، روز دوشنبه ۲۱ خرداد، با رد اتهام‌های وارده به محمدرضانوری گفت آمریکاخواستار استرداد او شده اما عراق این درخواست را نپذیرفته است.

هم‌زمان برخی گزارش‌ها از سفر قریب‌الوقوع علی باقری کنی، سرپرست وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، به عراق به قصد مذاکره برای آزادی این نیروی سپاه که مقام‌های ایرانی او را مدافع حرم می‌خوانند، خبر داده‌اند.

جمهوری اسلامی نیروهایی را که برای دخالت در جنگ داخلی سوریه به این کشور اعزام می‌شوند، مدافع حرم زینب، خواهر امام سوم شیعیان، می‌نامد.

محکومیت محمدرضا نوری از اواخر اردیبهشت ماه به‌طور جدی در ایران رسانه‌ای شد. حسین امیرعبدالهیان، وزیر امور خارجه پیشین جمهوری اسلامی، روز ۲۴ اردیبهشت ماه در دیدار با خانواده نوری گفت  که از مدت‌ها قبل پیگیر آزادی او بوده است.

دیدار خانواده نوری با حسین امیرعبداللهیان

مقام‌های جمهوری اسلامی محمدرضا نوری را  مستشار رسانه‌ای خوانده‌اند اما بر اساس اطلاعاتی که به دست ایران‌اینترنشنال رسیده، آقای نوری در سال‌های اخیر به همراه یک عضو جنبش مقاومت اسلامی نجبا در عراق از ارتباطاتش استفاده می‌کرد تا برای شرکت‌های وابسته به سپاه پاسداران و جمهوری اسلامی در عراق قراردادهای تجاری تنظیم کند. 

 قتل در کراده عراق، دستگیری در نجف

سوم فردوین ماه سال ۱۴۰۲، محمدرضا نوری همراه با چهار شبه‌نظامی مورد حمایت جمهوری اسلامی در عراق، به اتهام قتل یک معلم آمریکایی به نام استفن ادوارد تروئل دستگیر شد.

آقای تروئل، ۴۵ ساله و اهل ایالت تنسی در جنوب آمریکا بود که همراه همسر و فرزندانش در عراق زندگی می‌کرد.

استفن ادوارد تروئل در کنار همسر و دخترانش

یک روز بعد از قتل او، گروهی به نام اصحاب کهف مسئولیت این ترور را بر عهده گرفت و در اطلاعیه‌ای ادعا کرد این عملیات در انتقام کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس انجام شد.

به گزارش رسانه‌های ایران، محمدرضا نوری در همان روز سوم فروردین ۱۴۰۲، به اتهام قتل معلم آمریکایی دستگیر شد؛ همراه با همان چهار شبه‌نظامی مورد حمایت جمهوری اسلامی در عراق که این عملیات را انجام داده بودند.

نهم شهریور ماه سال گذشته، دادگاه جنایی کرخ عراق، محدرضا نوری و چهار متهم دیگر این پرونده را به حبس ابد محکوم کرد.

متهمان در دادگاه به قتل استفن تروئل اعتراف کردند و گفتند ابتدا می‌خواستند او را بدزدند.

وزارت امور خارجه آمریکا از حکم دادگاه جنایی عراق استقبال کرد.

 متهم به جاسوسی در تهران و باج‌گیری در عراق

محمدرضا نوری بر اساس نسخه‌ای از پاسپورتش که مورد بررسی ایران‌اینترنشنال قرار گرفته، متولد چهارم تیر ماه سال ۶۶ در تهران است.

دو منبع به ایران‌اینترنشنال گفتند که او تابعیت سوری هم دارد و با نام جهادی ابوعباس شناخته می‌شد.

رسانه‌های ایران می‌گویند او در جنگ داخلی سوریه شرکت داشت و به قاسم سلیمانی نزدیک بود.

یک منبع مطلع در داخل ایران و یکی از مرتبطین نجبا به ایران‌اینترنشنال گفتند محمدرضا نوری چند سال پیش و بعد از بازگشت به ایران، به اتهام جاسوسی دستگیر و ۹ ماه زندانی و بازجویی شد.

وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه به‌طور مشترک اعلام کردند به او مشکوک‌اند.

به گفته این منابع، به همین دلیل سپاه پاسداران حاضر نشده در رسانه‌هایش اشاره‌ای به عنوان اتهامی او بکند و به‌طور رسمی بگوید او برای انتقام خون قاسم سلیمانی، یک شهروند آمریکایی را کشته است اما تلاش آمریکا برای استرداد او از عراق، مقام‌های جمهوری اسلامی را واداشته پرونده او را پیگیری کنند.

با آغاز این تلاش‌ها، رسانه‌های نزدیک به حکومت ایران ۴۰۰ روز حبس او در عراق را اسارت خواندند و مدعی شکنجه‌اش به دست آمریکایی‌ها شدند.

آن‌ها از یک طرف می‌گویند اتهام قتل بی‌اساس است اما هم‌زمان مدعی‌اند که آمریکایی کشته شده، یک شهروند عادی نبوده است.

با اینکه جمهوری اسلامی و دولت عراق قرارداد استرداد محکومین امضا کرده‌اند اما عراق تاکنون با تحویل نوری به ایران موافقت نکرده است.

یک منبع مطلع دیگر به ایران‌اینترنشنال گفت نوری از موسسین بخش عربی صابرین نیوز‌، رسانه مقاومت اسلامی عراق بوده است.

عکس‌هایی از محمدرضا نوری در کنار اکرم الکعبی، دبیرکل نجبا، در خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران منتشر شده است.

منابع ایران‌اینترشنال گفتند محمدرضا نوری پس از فروکش کردن جنگ در سوریه به عراق رفت و در آنجا همراه یک عضو نجبا، نهادهای اقتصادی را تهدید می‌کرد که اگر با سپاه پاسداران قرارداد نبندند، با واکنش نجبا مواجه خواهند شد.

به گفته این منابع، او قبلا چند بار هم تلاش کرده بود از شهروندان آمریکایی در عراق باج‌گیری کند.

محکومان ترور شهروند آمریکایی به دلایل دیگری هم مورد توجه طرف‌های درگیر در عراق‌اند.

به گفته یک منبع نزدیک به نجبا، دو نفر از افراد محکوم در این پرونده، در ترور نافرجام هشت سال پیش سفیر وقت عربستان سعودی در بغداد مشارکت داشته‌اند.

روزنامه الاشرق الاوسط همان زمان خبر داد عاملان ترور، عضو گردان ابوالفضل العباس، زیر مجموعه عصائب اهل الحق، وابسته به جمهوری اسلامی بودند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
هت‌تریک با مزدک میرزایی
خبر
حرف آخر با پوریا زراعتی

شنیداری

پادکست‌ها